دیسک کمر

دیسک کمر

دیسک کمر : عارضۀ دنیای مدرن

زندگی همراه با تکنولوژی در کنار مزایای بسیارش عوارضی نیز دارد که غیر قابل چشم پوشی هستند. زندگی های ماشینی و کم تحرک و بدون ورزش بدن هایی مریض را بوجود می آورند. زمانی که فردی بیش از ۸ ساعت روز خود را پشت میز، در حال رانندگی و یا روی مبل می نشیند و نهایت تحرکش در انگشتان دستش خلاصه می شود، مبتلا شدن به دردهایی همچون درد کمر یا دیسک کمر مساله ای ناگزیر است.

طبق آمار بیش از ۸۵% افراد در طول زندگی خود دچار کمر درد می شوند که علل مختلفی دارند. از جمله اختلالات ستون فقرات، بیماری دیسک بین مهره‌ای، تاندون‌ها و عضلات و یا کمر دردهایی که منشا عصبی و درگیری اعصاب کانال نخاعی عامل آنها هستند اما در این میان دیسک بین مهره ای جزو شایع ترین دلایل کمر درد است.

دیسک کمر

دیسک کمر دقیقاً چیست؟

ستون فقرات که از ۲۴ مهره و استخوان خاجی و دنبالچه تشکیل شده است در هر بخشش دارای انحناهایی است که فعالیت طبیعی بدن را میسر می سازند اما اگر در این انحناها اختلالی ایجاد شود و فرم صحیح آنها تغییر کند منجر به کمر درد می شوند. در اینجا توضیح کوتاهی در مورد یکی از اصطلاحات شایع در میان کمردردها که به بیماری دیسک کمر معروف است میدهیم:

در میان مهره های کمر دیسک هایی وجود دارد که در اثر از دست دادن آب خود یا وارد شدن یک فشار طولانی مدت کارایی عملکردی خود را از دست می دهند و سیاه می شوند و خاصیت ضربه گیری خود را از دست می دهند و ممکن است با کمترین ضربه ای پاره شوند و دچار بیرون زدگی شوند. این بیرون زدگی همان اصطلاح معروف بیماری دیسک (Spinal disc herniation) است که بیشتر در مهره های گردن و انتهایی کمر رخ می دهد. اما گاهی به بیمار گفته می شود که دچار پارگی دیسک شده است که این موضوع با بیرون زدگی آن متفاوت است.

حتی پاها می‌توانند درگیر شوند

افرادی که دیسکشان پاره است دردی مبهم و ممتد دارند که با هیچ مسکنی ساکت نمی شود اما در بیرون زدگی دیسک اگر این اتفاق در مهره های میانی کمر باشد درد آن می تواند در هر دو پا حس شود همچنین می تواند به یک طرف فشار بیاورد و در سمت راست یا چپ کمر خود را نشان دهد که این نوع درد ها به دردهای سیاتیک معروفند که در ناحیه کمر خود را نشان نمیدهند و بیشترین فشار را به پا و لگن میاورند. گزگز پا و یا لنگ شدن پا از اثرات سیاتیک است.

علاوه بر مواردی که در بالا ذکر شد عوامل دیگری برای کمردرد وجود دارند که در مقاله های مختص به خودشان به صورت بسیط به آنها خواهیم پرداخت و در اینجا تنها آنها را نام می بریم: آرتروپاتی‌ها (التهاب مفاصل بین مهره‌ای به جز دیسک)، تنگی کانال، پوکی استخوان و آرتروز، دردهای عضلانی.

دیسک کمر و درمان آن

حال توضیحی مختصر در مورد روش های درمانی دیسک های کمر بدهیم : اولین مرحله برای درمان دیسک کمر دارو درمانی و استراحت است. استراحتی بین ۳ روز تا ۱ هفته زیرا در صورت زیاد شدن استراحت عضلات اطراف ستون فقرات تضعیف شده و فشار زیادی بر روی مهره ها می آورند. در کنار این مرحله گاهی فیزیوتراپی و تمرین های ورزشی درمانی نیز تجویز می شوند که امروزه افراد بسیاری بخاطر ابتلا به دیسک کمر و زندگی پرمشغله ای که دارند به سختی امکان استراحت مطلق و حضور هر روزه در مراکز فیزیوتراپی را پیدا میکنند.

یک درمان مدرن

خوشبختانه پیشرفت علم و تکنولوژی در راستای سهولت روش های درمانی نیز موثر بوده است و امروزه افراد میتوانند تخت های فیزیوتراپی را در انواعی مشخص در منزل و محل کار خود نیز داشته باشند. از جمله دستگاه های کشش کمر که برای درمان دیسک در ایران موجود است دستگاه کشش کمر مراکش است که در این بخش می توانید با نحوۀ کار و تهیۀ آن آشنا شوید.

روش بسته

مرحله بعدی در صورت ادامه درد روش‌های بسته (جراحی‌های دیسک به صورت بسته) هستند. این نوع درمان در بیش از ۸۰% موارد با توجه به نوع درد بیمار تاثیر گذارند.

نوکلولیز

روش درمانی دیگر نوکلولیز (تزریق موارد به داخل دیسک) می باشد که موجب جمع شدن دیسک شده و تا حد زیادی به کاهش درد بیمار کمک می کند. اما بیشتر در مراحل اولیه پیدایش بیماری کمک کننده هستند.

اما نکته مهم اسن است که درمان دیسک به هر روشی آن را به حالت اولیه باز نمی گرداند و این نکته قابل توجه است که بیمار باید در ادامه ورزش های تقویتی عضلات و از اصلاح کننده قوس کمر را انجام دهد.

در انتها باید بگوییم که پیشگیری بهتر از درمان است پس با ورزش کردن، داشتن وزن متناسب، نداشتن شکم، ننشستن طولانی مدت، خم نشدن بمدت زیاد و … از آسیب به کمر جلوگیری کنیم. افرادی که مجبور به نشستن در پشت میز هستند بهتر است هر از گاهی حرکات کششی به بدن خود دهند یا برای چند دقیقه راه بروند.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *